MUSAOVO TRAŽENJE HARUNA, A. S., ZA SVOG POMOCNIKA


Odgovori koje je Musa, a. s., dao prilikom dobijanja Objave ispunjeni su primjerima njegove iskrenosti. Musa, a. s., je veoma iskreno priznao Allahu, dž. š., da se boji, snebiva, da nema puno povjerenje u sebe i zatražio pomoc od Njega. Rekao je, npr., da je ubio jednog Misirca i da se plaši da ce, iz osvete, i oni njega ubiti. A drugi Musaov strah je mišljenje o svom nedostatnom izražavanju. Mislio je da ne prica tecno i zabrinut je da se nece moci valjano obratiti Faraonu. Zbog toga je zatražio da me se, kao pomocnik, da njegov Harun, koji je tecnije govorio:
“Gospodaru moj,” - rece - “ja sam ubio jednog njihovog covjeka, pa se bojim da i oni mene ne ubiju...
A moj brat Harun je rjecitiji od mene, pa pošalji sa mnom i njega kao pomocnika da potvrduje rijeci moje, jer se bojim da me ne nazovu lašcem. (Al-Qasas, 33-34)
‘‘Haruna, brata mog; osnaži me njime i ucini drugom u zadatku mome, da bismo Te mnogo hvalili i da bismo Te mnogo spominjali.’’ (Ta-ha, 30-34)
A drugi razlog zbog koga je Musa, a. s., tražio hazreti Haruna za svog pomocnika je, kao što se vidi u ajetima, mogucnost mnogog hvaljenja i spominjanja Allaha, dž. š. Musa, a. s., je mislio da ce, ukoliko ih bude dvojica, više spominjati Gospodara. I, doista, to što vjernici trebaju biti skupa, što se medusobno trebaju moralno bodriti, veoma je bitno sa pozicija zaštite od zablude, te se, zbog toga, u nizu kur’anskih ajeta savjetuje vjernicima da budu zajedno. Upravo je to jedna od pouka koju vjernici trebaju primiti iz ovog kazivanja o Musau, a. s.
Allah, dž. š., je prihvatio Musaovu molbu. Saopcio je da mu je, kao pomocnika, dao Haruna, koji ce mu biti potpora i u pozivanju, a i u pogledu snage:
”Pomoci cemo te bratom tvojim” - rece On - “i obojici cemo vlast dati, pa vam se oni nece usuditi prici; s Našim znamenjima vas dvojica i oni koji vas budu slijedili postat cete pobjednici.” (Al-Qasas, 35)
Isti slucaj se u drugim ajetima objašnjava na slijedeci nacin:
“Gospodaru moj,” - rece Musa - “ucini prostranim prsa moja i olakšaj zadatak moj; odriješi uzao sa jezika moga da bi razumjeli govor moj i podaj mi za po